С НАРОДНАТА МУЗИКА ОТ РОЗОВАТА ДОЛИНА КЪМ САЩ И КАНАДА

С НАРОДНАТА МУЗИКА ОТ РОЗОВАТА ДОЛИНА КЪМ САЩ И КАНАДАПредставяме ви музикалното семейство Донка и Николай Колеви  Мирослав ВасилевНиколай ЧапанскиКогато се заговори за нашенска народна музика винаги на преден план ще изпък-нат имена на все известни народни изпълнители, които може би сме чули по ради-ото, гледали сме по телевизията или сме имали възможността да се докоснем до техните изпълнения на семеен празник, събор, надпяване или надсвирване.А отво-рим ли дума за красотата и силата на чистата тракийска музика и песен, неминуе-мо в съзнанието си ще преоткрием името на известната народна певица Донка Ко-лева- изпълнител с безспорно утвърдени гласови възможности, носещи полъха и певчевския стил от Розовата долина и китна Тракия.Едно име, чиито изпълнения се превърнаха и останаха еталон за тракийското песеннно изпълнителство.

Може би малцина знаят, че Донка Колева е родена в Родопите- гр.Рудозем на 8 февру-ари 1959г., но в последствие животът я отвежда в карловското село Каравелово, родно-то място на съпруга й- гъдуларя Николай Колев.И така съдбата като народни изпълни-тели ги свързва за винаги заедно.Днес музикалното семейство разнася славата на бъл-гарският фолклор далеч зад граница.Вече 12 години Донка и Николай Колеви живеят и творят в Ню Йорк.Зад гърба си имат четири турнета в САЩ и Канада.Ежегодно препо-дават народно пеене и музика в лагерите за изучаване на фолклор, организирани от Из-точноевропейският фолклорен център в Америка.Преди коледните празници те се за-върнаха в родния си край, но за кратко- колкото да се видят с приятели и колеги, както и да запишат нов албул с оркестър „Кабиле” от гр.Ямбол в пловдивското студио „Му-зикален свят”.

„Изцяло животът ме отведе в Тракия”, казва Донка Колева. „Майка ми е родопчанка, баща ми тракиец, а и се омъжих за тракиец.Изпълнявам, разбира се и тракийски песни”.

Пътят на народната певица към изпълнителската сцена тръгва от Музикалното учили-ще в Широка лъка, което завършва през 1974г.След това продължава образованието си в пловдивската Музикална академия със специалност „Народно пеене”.

През 1981г. вече е солистка на ансамбъл „Сливен” и от там поема към професионално-то фолклорно изкуство.Заедно със съпруга си Н.Колев ръководят битов оркестър и на-роден хор в Дома на културата към ВМЗ- гр.Сопот, с които състави осъществяват и за-писи в Радио София през 1986г., издадени на дългосвиреща грамофонна плоча от „Бал-кантон”.Създават и оркестър „Розова долина” през 1985г., който става един от популяр-ните в Тракия.Първите си записи в БНР Д.Колева осъществява през 1994г. по покана на Кр.Стефанова- продуцент в редакция „Народна музика”, с която я запознава народният певец Румен Родопски.С него записват родопски песни в дует, тиражирани на грамо-фонни плочи, аудиокасети и др.Не след дълго нейните песни добиват изключителна по-пулярност сред многобройната слушателска аудитория.Със своя мек и топъл глас , с ясната и чиста тракийска орнаментика, песните й карат слушателя да се пренесе някъде в Тракия или в сърцето на Стремската долина.Песни, изваяни из между Стара планина и Средна гора.Там, където е живал Апостолът.На чиято земя е стъпвал Левски. Донки-ните песни днес са толкова обичани и желани в радиоефира, защото наистина галят слуха.През 1997г. безмензурната песен „Яворе, Яворчо” става песен на годината в кла-сацията на предаването „Само ново” по програма „Христо Ботев” на БНР.

Интересна е историята на бавната песен за Васил Левски „Турци от Калофер слязо-ха...”, която също е в репертоара на Донка Колева. „В тази песен се разказва за част от живота на Апостола, когато е посещавал Калофер и карловските села Дъбене и Войня-гово.Думите получих от Кр.Стафанова в Националното радио”, казва певицата.

В чужбина тя преподава народно пеене и изнася рецитали с добре познатите фолклорни групи като „Китка”, „Планина”, „Чубрица” и др.

Песните на Донка Колева са тиражирани в сборни и самостоятелни албуми издадени в САЩ.Нейният албум носи заглавието „Родена да пее”.

Гъдуларят Николай Колев/ род. на 25 януари 1959г./е наследник на старата гъдуларска школа в родното си село Каравелово.Пътят му към изпълнителската сцена започва от местното читалище „Пробуда”, където с голямо желание и интерес посещава Детският гъдуларски състав.Майсторлъка си усъвършенства в училището в Широка лъка, което завършва със специалност „гъдулка”.От 1981 до 1984г. е солист на ансамбъл „Сливен”, а пет години стои в редиците на оркестър „Кабиле”, където се изявява и съпругата му Донка Колева.С този оркестър са регистрирани и първите им записи.През 1992г. уча-ства в изграждането на формация „Балкански гласове”, с която излизат и зад граница. Първото призвание идва на Националния фолклорен конкурс във Варна, където полу-чава първо място.Николай Колев има зад гърба си няколко сборни и един самостояте-лен албум, носещ заглавието „От поколение в поколение”.Албумът вкючва 12  изпъл-нения, сред които „Каравеловска повратана”, „Стрямалийска ръченица” и др.В него има и един уникален запис от далечната 1960г. на мъжкият гъдуларски оркестър от село Каравелово, който изпълнява „Каравеловска сюита”.

Донка и Николай имат две дъщери- Мария и Пенка, наследници на музикалната тради-ция в семейството.Мария Колева е родена в Карлово през 1982г.Запява от 10-годишна възраст с песни, неразривно свързани с фолклорните традиции на родния си край.

За първи път се появява на сцена през 1993г. на Празника на розата в Карлово, а на 16 години се мести в САЩ заедно с родителите си, където посещава различни фестивали, концерти и летни лагери, свързани с българската народна музика. „От извора” е загла-вието на нейният самостоятелен албум, също издаден в САЩ.В момента Мария пее с известният български акордеонист Иван Милев, с който участва в най-различни проек-ти.

В Америка Донка и Николай Колеви имат собствен бизнес- не разчитат единствено на народната музика.Изявяват се и по български ресторанти.Ето какво споделиха те пред микрофоните на Радио Пловдив по време на краткото си гостуване в страната:

„През всичките тези 12 години, в които сме в САЩ ние не можем да се разделим с бъл-гарската народна музика.Тя е винаги с нас.Пожелаваме на всички наши приятели, коле-ги и почитатели да бъдат живи и здрави, и когато се върнем отново в Бълагрия да ви-дим още по-голям напредък и развитие на народната ни музика, както сега виждаме ед-но пробуждане.Все така да върви и за напред”.А ние жителите от Община Карлово им пожелаваме все по-често за стъпват на родна земя и никога да не забравят ко-рените си.Да създават нови песенни образци от непресъхващият извор на Розовата долина и да записват своята музикална продукция, защото тя безспорно ще е един мехлем за душата ни.Повече за живота и творчеството на музикалното семейство можете да прочетете на техният интернет адрес: www.gadular.com В материала са използвани цитати от вестник „Фолклорен хоризонт” и предаване-то „От дума на дума” на Радио Пловдив.Анотациите от английски език към албумите и web сайта преведоха: Таня Колева и Ана Маврова.



{START_COUNTER}