Спортни танци

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Спортни танци е наименованието на група от танци, превърнати във вид спорт. Оригинално социални танци, през годините претърпяват промени и започват да се танцуват състезателно, под строго определени правила. Общо са 10 на брой. Разделени са на 2 категории, всяка от които включва по 5 танца:

Основи на спортните танци[редактиране | редактиране на кода]

Спортните танци се считат за вид спорт и като такъв се танцуват под строго определени правила. Разделени са на две големи групи, в зависимост от характеристиките и произхода си: латиноамерикански и стандартни танци. Латиноамериканските танци са отличават със своята пищност, характерното движение на бедрата и таза, и по-свободното движение между партньорите. Стандартните танци, чийто произход е обвързан с изисканите балове през миналите векове, се характеризират със строго определен хват и позиция на тялото, прави бедра и елегантност и консервативност на движенията. Състезателните класове са разделени в зависимост от възрастта и майсторството на състезателите. Най-ниският танцов клас е Е, следват D, C, B, A и М, който е най-високият, „международен“ клас. Възрастово са разделени на: деца I, деца II, юноши-младша възраст, юноши-старша възраст, младежи и аматьори над 18 години. Също така има и състезателен клас „сеньори“, които са над 35 години. Една танцова двойка се състои от дама и кавалер, които участват на състезания. В зависимост от мястото, на което се класират, и броя състезатели, които участват, се печелят точки, на базата на които се преминава в по-горен клас. За провеждане на състезание в един клас са нужни поне 3 състезателни двойки, а за вземане на точки са необходими 3 двойки, при което двойката, класирала се на първо място набира 2 точки.

За ранг-листата на България са валидни състезанията за Купата на България. На тях могат да се явят състезатели от цялата страна от класовете В, А и М.

На регионалните и откритите турнири двойките се състезават само в тяхната възрастова група и танцов клас.

Танцови класове[редактиране | редактиране на кода]

E клас е най-слабият клас в спортните танци. Всички начинаещи двойки, картотекирани към Българска федерация по спортни танци (БФСТ) или към Българска федерация на клубовете по спортни танци(БФКСТ), се записват в този клас. За разлика от всички други по-горни класове, в D клас не се танцуват пасо добле и слоу фокстрот, а състезателите от B, A и M клас могат да изберат да танцуват или само латиноамерикански танци или само стандартни, но по-упоритите продължават да се състезават и в двете категории. За преминаване в по-висок клас на състезателната двойка са нужни определен брой точки, в зависимост от класа ѝ:

Стари правила: - от D за C клас – 22 точки; - от C за B клас – 20 точки; - от B за A клас – 14 точки; - от A за M клас – 12 точки.

Нови правила: - от „E“ в „D“ 18 - от"D" в „C“ 16 +3т. от ЗП, Купа „България“ и ДП-I ранг; - от „C“ в „B“ 16 +6 т. От ЗП, Купа „България“ и ДП-I ранг; - от „B“ в „A“ 18 +12 т.от Купа „България“ и ДП-I ранг; - от „А“ в „М“ 20 +24 т. от Купа „България“ и ДП-I ранг.

Извадка от СЪСТЕЗАТЕЛНИЯ ПРАВИЛНИК ПО СПОРТНИ ТАНЦИ.

Облекло[редактиране | редактиране на кода]

Спортните танци са известни със своите бляскави и набиващи се на очи костюми. При явяването на състезания има ограничения. При дамите от клас 9D, 11D, 11C клас е позволена рокля, дълга до коленете без украса, с която рокля се играе и в стандартните и в латиноамериканските танци. При кавалерите от клас D трябва да се сменят ризите съответно при стандартните и при латиноамериканските танци, където са позволени папионки и черни елеци. В по-големите възрастови групи са позволени всякакъв вид украси – пайети, камъчета и др. Кавалерите трябва да са с черен или тъмносин фрак с всички аксесоари при стандартните танци, а дамите – в дълга бална рокля, украсена по вкуса на притежателя. За да се покаже огненият ритъм на латиноамериканските танци партньорката облича рокля с камъни и/или ресни, а партньорът – атрактивна риза.

Обувки[редактиране | редактиране на кода]

Обувките на танцьорите се различават за всяка от двете категории. Височината на токовете е съобразена с категорията танц, с разликата във височината на дамата и кавалера, с възрастовата им група, както и с индивидуалните им предпочитания. При стандартните танци обикновено токовете и при двамата партньори са малко по-ниски. При стандартните танци обикновено кавалерите танцуват с черни лачени обувки, а при латиноамериканските – с черни кожени или велурени. При стандартните танци обувките на дамите обикновено са затворени, а при латиноамериканските танци наподобяват сандали – и в двата случая с висок тънък ток. Малките момиченца танцуват с широк ток но не по-висок от 3 сантиметра, а при момченцата – 2 см. Въпреки че са разрешени всички цветове, най-често обувките на дамите са в цвят охра, за да подхождат на всяка рокля.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]